Monday, July 19

Constipation



Aiman is always constipating. And it has been going for quiet sometime. Since at the age of 4 months, if i am not mistaken. If i dont breastfeed Aiman, then he will get it. Poor Aiman!! I have been trying all types of milk in the market, but to no success. According to a doctor, it has nothing to do with the milk. He suggests for aiman to have more fibres in his daily food consumption. I will try and stick to the doctor’s suggestion. Oh! just went to ask Pakchik Google and hmmm i read some interesting tips. I am going to try and hopefully, aiman will be okay.

SENARAI BACAAN AYAT-AYAT PENAWAR UNTUK PENYAKIT SEMBELIT (CONSTIPATION):

A. Amalan Minggu Pertama dan Kedua:

1. Surah Al-Maai'dah ayat 47 hingga 55, baca 3 kali selepas solat Magrib atau Isyak dan mohon doa kepada Allah s.w.t.
2. Surah An-Nahli ayat 93 hingga 102, baca 3 kali selapas solat Subuh atau waktu pagi dan mohon doa kepada Allah s.w.t.

B. Amalan Minggu Ketiga dan Keempat:

1. Surah Al-Mu'minuun ayat 91 hingga 100, baca 3 kali selepas solat Magrib atau Isyak dan mohon doa kepada Allah s.w.t.
2. Surah Al-Buruuj ayat 1 hingga 22, baca 3 kali selapas solat Subuh atau waktu pagi dan mohon doa kepada Allah s.w.t.

3 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

salam perkenalan juga yer..

Anak kita mengalami mslh yg sama..

My daughter sembelit since berumur 10bln..1st tu ktorg bawa dia p klinik..doktor just bg ubat yg masuk bontot..tp sehingga brp minggu masih sama gak..klu nk membuang mesti nk masukkan ubat tu..kesian sgt2..pastu ktorg bawa p hospital..doktor scan koz takut mslh usus bengkak amik darah semua..tp keputusannya normal..tiada sebarang mslh..nak kata susu x sesuai..my daughter susu badan sepenuhnya..

Dlm bbrp bulan keadaan masih sama gak..hospital bg surat utk rujuk ke bhgn hospital pakar..kat sana sama juga..amik darah segala bagai keputusan pon ttp normal..Doktor just bg ubat LACTUL utk memudahkannya membuang air besar..Tp kekdng bg minum LACTUL pon dia susah gak nk membuang..Brp kali buat temujanji kat pakar..tp masih sama gak..sehingga doktor pakar bg tempoh 2 bln utk rujuk semula..dlm tempoh 2bln keadaan pon ttp sama..so sehingga akhirnya my dotter terpaksa masuk wad utk di amik tisu bontot dia..

& Skrg ni..staip hari saya terpaksa buat cucian usus utk my daughter sehingga keputusannya keluar pada 26.08.2010.. nk tgk cara cuci tu klik kat SINI

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ur Son plak bagaimana..dh bawa jumpa ngan pakar ker?? Kesian kan tgk anak2 sembelit..sakit sgt2 tu..kita yg melihat diorg kesusahn nk membuang pon terasa sakit nya..ini kan plak diorg yg merasa kan..mmg x sanggup..Mslh sembelit ini pon mmg X leh di pandang remeh..klu dh lebih dari 3 minggu seharusnya rujuk dgn pakar dh...

Kesian kat diorgkan..Hopefully everything will be OK..

Saya pon ada google gak..& mencuba tips tu..tp mslh ttp sama gak..

P/S : SORRY YER..TERPANJANG PLAK BG KOMEN NI..MCM NK BUAT N3 PLAK.. :)

noor said...

tq to u lily sbb sudi berkongsi pngalaman dgn nor. tgk baby kita sembelit mmg kita akan rasa kesian...hanya tuhan yg tahu perasaan ni kan..aiman bila bg LACTUL dia berak tp masalahnya bergantung dengan ubt pon xelokkn. nor ingt pon nak bwk aiman ke hospital juga

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

© Copyright Kantan Merah - Designed by Krafty Palette