Saturday, March 31

KIDZANIA @ MUTIARA DAMANSARA

spend time untuk aiman pula. dengar cerita dari member kidzania ni best. macam- macam ada. tu yang rasa nak pergi sangat tengok apa yang boleh aiman explore kat sana. ok nanti update selanjutnya......


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, March 30

HONDA HYBRID MALAYSIA..the power of dreams

Alhamdulillah pagi tadi jenguk-jenguk terlekat satu BE. Yang lain semua dah jadi ME. Tapi BE yang baru ni bermula dengan sen sahaja. Tak kiralahkan janji ada jugak terlekat. Harap BE ni dapat bertahan lama di KANTANMERAH......


 HONDA HYBRID LAUNCH







Siaran Tergendala!!

Assalamualaikum semua...selamat menjalani Penghulu Hari yang diberkati….. pagi ni di Rawang hujan agak lebat..Jumaat yang penuh rahmat.. semoga dalam peliharaan Allah selalu …AMIN...

Beberapa hari siaran di KANTANMERAH tergendala sementara. Dek kerana BZ pasal kerja Simposium Tekstil Sedunia 2012.  Bersengkang mata sampai pagi di Royale Chulan dan trip to UNESCO World Heritage site of Malacca. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik sekali.
So, rasa nak apply cuti pulak. I need some rest!




Friday, March 23

Gemuk Terlampau!!

Hai badan
kenapalah semakin hari semakin kembang
macam di pam pam
segala diet hancur musnah
di tengah jalan
susahnya nak disiplinkan diri ni
nafsu makan itu sangat kuat
segala keinginan tekak dituruti
jarang sekali tak dituruti
sampai bila nak jadi macam ni

Lama-lama bimbang penyakit yang mendatang
melihat keturunan salasilah
rasa gerun di hati
tapi masih sama
tak merubah diri sendiri!!

bila timbang berat badan
rasa ngeri bila pandang jari kaki
rasakan bila makan tak jaga kalori
pipi kembang dah macam roti
sikit lagi nak mencecah 100kg!!!!!!





Thursday, March 22

Pelangi kasih bertukar siaran.......episod akhir

terkejut pulak hari ni cerita pelangi kasih

start pukul 9.30 malam

jom kita layan

tak berapa nak feel la pelakon yang jadi IHSAN ni huhuhuhu

jom layannnnnn


Published with Blogger-droid v2.0.4

Projek Seterusnya....KAKTUS

Banyak betul projek aku yang masih belum perfect lagi
masih dalam mood mencari-cari bahan
bila nak selesai......?
kena tunggu sampai jumpa bahan selengkapnya

KAKTUS...
pokoknya sangat cute
senang nak jaga tak perlu sentiasa siram
bentuk yang unik sekali
sesuai untuk dijadikan tanaman hiasan di rumah mahu pun di opis

tadaaaaa inilah koleksi aku
kaktus the cutes!!

 




tapikan pokok kaktus aku ni semuanya tiruan sahaja hehehehehhe!!!!!

Wednesday, March 21

menanti pelangi kasih

siapa tengah layan cerita

pelangi kasih....

best kan cerita ni

aku suka

watak nabila dalam cerita ni

pandai dia berlakon

tapi paling aku suka tengok

......BETO..........

hensem lagi macho jer aku rasa

muka serius abissssss

ok dah start babaiiiiii


Published with Blogger-droid v2.0.4

#WW ~ Daya Kreatif Aiman










Tuesday, March 20

CRAFT D.I.Y ~ Fabric Panel Wall Art

inilah dia
projek aku semasa weekend
craft D. I.Y

FABRIC PANEL WALL ART

aku dah boring dengan panel yang lama
so aku nak tukarkan ajer
kepada fabric yang baru
kali ni fabricnya simple design
aku pilih MERAH HITAM dan PUTIH

aku tak tanggalkan fabric yang lama
aku cuma lapiskan ajer fabric yang baru
mana tahu kalau tetiba rasa nak panel design yang lamakan
senang just take out!

untuk tepi kain
aku hanya bakar pakai lilin
gara-gara malas nak hantar jahit tepi





aku dan si handy manny ~~~ Aiman ...tukang ketuk bagi fabric tu kemas 

 


yang color hijau tulah fabric panel yang lama.....Batik Painting!

 







 tadaaaaa....dah siap!




Monday, March 19

MI LIDI

tetiba sahaja aku teringatkan mi lidi
balik nanti aku ingat nak masak mi lidi
cuba cari di sini
tapi xjumpa mi lidi ni...
sedap dan enak
dulu harganya sen sahaja
now day dah rm 1.20 se packet



TANTRUM LAGI!!

tantrum oh tantrum
sampai umur berapa lah nak hilang
this habit
hmmmmmmmm
layannnnnnnn ajer!

mak aku selalu kata
budak kecik yang berperangai
orangnya cerdik
tak tahu sejauh mana kebenaran itu
mak nak sejukkan hati aku.....aku tahu itu....

kalau keterlaluan aku biarkan sajer dia menangis
puas-puas sampai dia rasa serik
TAPI SERIK KER??????
buat lagi adalah
IBU PERLU SABAR....IBU PERLU KUAT!
sampai masa tantrum ni akan hilang jugak
aku percaya itu!


AIMAN SURUH AKU KOYAK TV....SEBAB DIA NAK HOT BALLOON

Sunday, March 18

HOT AIR BALLOONS 2012 PUTRAJAYA

cuaca agak panas di putrajaya

sila bawa payung bersama

tapi sekarang dah mula rintik-rintik

macam nak hujan panas

sajer bawak aiman tengok belon panas

nak naik rm 10 seorang

anak xdisarankan naik sebab

the basket tingginya hanya 4 kaki

diaorang tak nampak nanti

tak kan nak dukung kan

oh no!


so kami naik ni ajerlah

pusing se round putrajaya


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, March 17

MATTA FAIR 2012

kalau tak tahu nak kemana

this weekend

moh kita ke

MATTA FAIR

survey jangan tak survey

destinasi anda

jadilah pengguna yang bijak

memilih tawaran yang ditawarkan


aku masih mencari-cari

package yg sesuai

ngan isi pocket!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, March 16

GELANGGANG RAJA LAWAK 6

layannn lawak d kala malam

ingat diaorang sumer yang masuk ni

tak berapa nak lawak

malam ni

tp ada jugaklah lawaknya


Published with Blogger-droid v2.0.4

Laparnya!!!



Macam nilah keadaan Aiman 
bila balik dari skul
lapar memanjang huhuhuhu
ibu sebelum pick up dia
dah ready dengan makanan dulu
on the way balik rumah
dapatlah Aiman ngap ngap ngap.....


Baru-baru ni dia jatuh tersungkur atas jalan
kesian dahi kena tar jalan
melecet pedih
sekarang alhamdulillah dah hilang
sapu dengan bio oil


 




.

Thursday, March 15

Kerana Buah Anggur.....

Projek aku sekarang
mengumpul buah-buah
bukan original
tapi yang plastik punya

syaratnya buah tu mesti real look
baru ada beberapa jer
yang aku susah nak cari
buah anggur....

ada jumpa tapi tak nampak real
colornya sama warna sahaja
tak menarik di mata aku
so projek aku
terbengkalai dek kerana buah anggur!!

tetapi semalam
TERIMA KASIH SANGAT BUAT EN. SOMIKU
sebab.......
dia dah jumpa dan
dia belikan
ANGGUR ITU
I LOVE U SO MUCH LALING!!!!!!
nampaknya minggu ni aku hepi jer
ALHAMDULILLAH.....











Mood senyum sampai telinga!!!!

Sambal Hitam Belimbing~~~Orang Pahang

Salah satu sambal yang paling ngetop
bagi aku dan family
from pahang with love!!
memang pecah selera
terbaekkkk sekali bila makan dengan nasi panas
membuatkan aku makan berpinggan-pinggan
slurrrpppppp!!!!!


 beginilah rupanya..memang betul-betul hitam



 kita fokus dekat sikit..rupanya yang tak berapa nak lawo



 dimakan pula dengan nasi panas2 hmmmmmm tak bleh nak cakap apa!
di makan bersama dengan lauk-lauk yang lain
perghhhhhhhh!!!!!


Cara-Cara Penyediaan Sambal Hitam Belimbing

Kalau sambal off course bahannya cilip api ~~~ agak banyak mana nak guna
bawang merah agak-agak juga
bawang putih sebiji ajer 
(aku tak letak bawang putih sebab tak suka rasa sambal yang ada bawang putih)
ikan bilis agak-agak jugak 
then yang ni paling spesel sekali

kena letak BELIMBING BULUH
bukan belimbing buluh biasa tapi yang sudah direbus
berjam-jam lamanya
sampai jadi ASAM BELIMBING
rupanya macam ini





sama color dengan asam jawa
ketahanan untuk disimpan
sama macam asam jawa
lama boleh tahan
sebab berjam-jam rebus


akhir sekali
bahan-bahan perasa





TUMIS BAWANG YANG TELAH DIMAYANG ATAU DITUMBUK
MASUKKAN (IKAN BILIS + CILI API + ASAM BELIMBING YANG DITUMBUK BERSAMA)
JANGAN TUMBUK HALUS SANGAT....
TAK BERAPA NAK FEEL NANTI HEHEHHE

OK SELAMAT MENCUBA!!!

Wednesday, March 14

Rindu Cameron Highland!


tengah mengemas wardrobe Aiman ternampak benda-benda ni
terus dia nak pakai
mau berpeluh satu badan huhuhuhu!!!!!!

#WW ~ A Strong Relationship

Between aunty and a niece





Tuesday, March 13

Kain Pelekat

Aiman request nak pakai kain pelekat juga
macam abahnya
suka sangat bila dapat pakai kain
dulu masa dia sunat
tak nak pulak mintak pakai kain pelekat huhuhuhuhu
pkai kain pelekat abah sajerlah nampaknya
dilipat dua
nanti kalau jumpa yang saiz kecil
ibu beli okeh untuk kamoooo





Dayung Sampan Kecik!

Sorong papan tarik papan
papan pula mahu digergaji
suruh makan tak mahu makan
dimain pula tudung saji


ku tegur kenapa main
tidak baik sebab tutup makanan
dijawabnya 'bukan main'
tapi itu jadi mainan







berbaju biru bersampan biru
sambil nyanyi lagu
dayung sampan laju-laju
alamat ibu kena beli baru

Monday, March 12

Hobi Saya Berjalan Sana Sini

Perihal kucing Wan aku
ke mana sajer kita bergerak
nak ikut naik kereta
boleh bertahan naik kereta ke mana sajer
kami nak ke kedai pun nak ikut!



Ibu!! Belikan Saya Tikus Itu...

Aku dan Aiman
persamaan yang ada pada kami
WE LOVE PETS!!!

Aiman mintak aku belikan dia
Hamster @ tikus comel
untuk dia main-main
ni semua gara-gara
hamster cousin aku
dia nampak cute so dia request kat ibu nak jugak!

Persoalannya....hamster ni tak bahaya ker????
sekarang kan tengah heboh pasal
PENYAKIT KENCING TIKUS @ LEPT0SPIROSIS
penyakit yang kalau tidak dikawal boleh membawa maut!!


 cute sangat



 bergolek tergolek


Kaji kaitan hamster dengan penyakit kencing tikus

2012/02/14

KUALA BERANG: Kerajaan perlu mengkaji kemungkinan penyakit berjangkit seperti kencing tikus ada kaitan dengan kegilaan masyarakat terutama kanak-kanak dan belia menjadikan hamster, sejenis tikus sebagai haiwan peliharaan.

Berikutan itu, Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Terengganu, Rozi Mamat, meminta Jabatan Kesihatan dan Veterinar melakukan kajian bagi menentukan sejauh mana haiwan itu boleh mendatangkan kemudaratan kepada manusia dengan penularan penyakit kencing tikus.
Katanya, kerajaan negeri ada menerima laporan kaki dan tangan seorang penduduk yang menternak hamster lebih tujuh tahun lalu terpaksa dipotong akibat jangkitan virus air kencing tikus.
“Jika laporan itu betul, dua agensi kerajaan terbabit perlu menyiasat dan mengeluarkan garis panduan bagi mengharamkan penjualan dan ternakan hamster.

"Kita tidak pasti sejauh mana kaitannya, sebab itu kita minta dua agensi kerajaan terbabit membuat kajian, termasuk menguji air kencing hamster sama ada mengandungi virus yang boleh memudaratkan kesihatan manusia," katanya ditemui selepas merasmikan majlis penyampaian sumbangan Program Jalinan Murni Masyarakat Orang Asli di Kampung Sungai Berua di sini, semalam.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Veterinar negeri, Dr Marzuki Zakaria, berkata walaupun hamster ialah spesies tikus, tetapi pemeriksaan setakat ini mendapati haiwan itu tidak berbahaya. 

Berita Harian.







Friday, March 9

IKEA SALE!!!!!!!

Weekend kalau tak tahu nak ke mana
jom kita ke IKEA!
mencari apa yang patut
aku memang suka
cuma yang tak berapa nak best
bila weekend terlalu ramai........
hukhukhuk



KAKI NOVEL

Aku bukanlah seorang pembaca novel
jarang sekali aku dapat menghabiskan membaca untuk satu-satu novel
tapi aku ada sorang member
yang boleh dikatakan

KAKI NOVEL

lihat saja ini
sebahagian daripada koleksinya
macam-macam novel ada




dah memang boleh buat mini library kat rumah....buat ajer spine code untuk senang cari
 
ini pun banyak yang meminjam tapi tidak dipulangkan hmmmmmmm......



BANGSA MEMBACA BANGSA BERJAYA!








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

© Copyright Kantan Merah - Designed by Krafty Palette