Thursday, March 15

Sambal Hitam Belimbing~~~Orang Pahang

Salah satu sambal yang paling ngetop
bagi aku dan family
from pahang with love!!
memang pecah selera
terbaekkkk sekali bila makan dengan nasi panas
membuatkan aku makan berpinggan-pinggan
slurrrpppppp!!!!!


 beginilah rupanya..memang betul-betul hitam



 kita fokus dekat sikit..rupanya yang tak berapa nak lawo



 dimakan pula dengan nasi panas2 hmmmmmm tak bleh nak cakap apa!
di makan bersama dengan lauk-lauk yang lain
perghhhhhhhh!!!!!


Cara-Cara Penyediaan Sambal Hitam Belimbing

Kalau sambal off course bahannya cilip api ~~~ agak banyak mana nak guna
bawang merah agak-agak juga
bawang putih sebiji ajer 
(aku tak letak bawang putih sebab tak suka rasa sambal yang ada bawang putih)
ikan bilis agak-agak jugak 
then yang ni paling spesel sekali

kena letak BELIMBING BULUH
bukan belimbing buluh biasa tapi yang sudah direbus
berjam-jam lamanya
sampai jadi ASAM BELIMBING
rupanya macam ini





sama color dengan asam jawa
ketahanan untuk disimpan
sama macam asam jawa
lama boleh tahan
sebab berjam-jam rebus


akhir sekali
bahan-bahan perasa





TUMIS BAWANG YANG TELAH DIMAYANG ATAU DITUMBUK
MASUKKAN (IKAN BILIS + CILI API + ASAM BELIMBING YANG DITUMBUK BERSAMA)
JANGAN TUMBUK HALUS SANGAT....
TAK BERAPA NAK FEEL NANTI HEHEHHE

OK SELAMAT MENCUBA!!!

5 comments:

@e_da said...

nor sedapnya rasa teringin lak nak rasa sambal hitam tu.. nanti ko bawak ek.. heheheh...

bekas comel tu sy pun suka isi garam kunyit dan perasa

noor said...

cute benor bekas itu kan hahhahaha harganya xsampai 3 hengget itu yg ptg!

Noorizal Ramly said...

Assalammualaikum.

Wah nampak sedap memang terciur-ciur air liur tengok. Terima kasih sebab berkongsi resepi.

Tengok tu, pinggan putih dan bekas simpan bahan perisa dia. Kalerful gaya gaya designer yer. Hehehe.

Ooooo makan berpingan pingan yer? Jangan lupa simpan duit nak belanja abang rizal akhir tahun nanti. Hehehe.

sumysya said...

sedap...mak mertua sya suka buat..org jati pahang la katakan...tp sya x reti wat belimbing hitam tu....hehehe

Kakzakie said...

Rumah kampung kakak ada banyak belimbing noor tapi tak pernah buat ini lagi. Lain kali kakak nak buatlah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

© Copyright Kantan Merah - Designed by Krafty Palette