Friday, December 30

Hobi Baru ~ Edible Garden ~

Sekarang aku ada satu hobi baru. Aku nak buat 'Edible Garden' @ Konsep Tanaman Dapur kat belakang rumah. Semangat berkobar-kobar nak tanam sayur/buah mengalahkan pekebun sayur pasar borong selayang! Tengah semangat berkobar nak buat dah dapat warning dari Cik Somi..."jangan sekerat jalan sudah ler" Ayokkkk sudah kena warning hihihi...aku dan cik somi memang suka bergurau so tak ambil hatinya cakap macam tuh. Come on... Come on ....buktikan yang wifey boleh buat macam pekebun sayur pasar borong selayang! usaha murni harus diteruskan!

Mula-mula kenalah ada peralatan. Aku mencari kotak polisterin kat Tesco dah habis dijual. Ok tak apa next time boleh pegi beli kat hardware. Kos kotak polisterin murah berbanding pasu. 



haaaa tu dia ......gunting tak berapa nak sesuai pasal aku cilok gunting dalam rumah ajer. 





tuan tanah kedaung satu packet tanah share untuk 2 bekas



sila abaikan tangan yang agak berdaging itu.....



 2 jenis biji benih buat permulaan

 

baja organik kambing menjadi pilihan



suriram ram suri ram..sirammmmmmmmm



ok dah siap......tak sabar nak tunggu biji2 benih tu bercambah.!

12 comments:

@e_da said...

cantik betul tempat tanaman syur untie nor ni tau.. rak dia pun menarik.. kalau dah besar nanti leh bg jiran kat kemensah ya.. ehheh

nanakimie said...

hehe...moga idup segar sayur2 tu :)t aiman boleh makan....^-^

noor said...

ida> pasni klau dah menanam siap2 bleh jual kat pasar hahahahha

noor said...

tq nana...

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

rajinnya..
hobi yg bagus...^_^..

.: iEyLa :. said...

wahh..cam best je..sy ni dah la xleyh hidup tanpa sayur..
good idea la sis.. :)

noor said...

tq mama ija...hrp2 bterusan hehehh

noor said...

eiyla > samalah kita xboleh hdp tanpa syr...bila mkn xder syur cam xlengkap ajer

Kakzakie said...

2-3 hari dah cambah noor. Kakak tak tanam sayur, tapi kalau cili, kunyit, serai, daun kari, pandan adalah...

Bila dah cambah buat lagi N3. Kakak nak tengok juga hihi...

noor said...

kak zakie>mmg btl2 xsbr nak tunggu tumbuh..nor ingt pun nk tnm cili kak

fatin hanani said...

hehe kalau dah ada smgt nak buat 2 mesti x separah jalan la hehe...
jez perlu rajin ja..mesti brjalan lancr hehe :)
ngus hobi baru ni...dpt isi masa lapang akak :)

Tshirt Muslimah D-Saffa said...

Salam. Masih berhobi tanam sayur ke. Saya dapat ilmu dari satu blog hobiberkebun..katanya utk tanam sayur guna tanah bercampur bukan tanah hitam. Tanah hitam x banyak komposisi nutrien. Wallahualam..hanya sharing..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

© Copyright Kantan Merah - Designed by Krafty Palette