Wednesday, March 23

Masalah sembelit

Aiman selalu alami sembelit. Rasanya bukan masalah susu. Macam-macam jenis susu dah try tetap sama. Dah jumpa dengan doktor dan doktor kata ini normal. Belum pernah berjumpa dengan pakar lagi ler dengan doktor biasa ajer. Itulah jawapan selalu yang diberikan. Kadang ngeri tengok bila dia nak meneran tuh. Kesian sangat-sangat...

Sekarang Aiman minum Enfagrow A+. Ada orang kata susu ni panas tapi aku tak berapa pasti. Tanya doktor katanya ok sajer dan bagus susu ni . Sometime Aiman membuang normal sahaja. Mungkin juga Aiman kurang minum air masak. Nak kata tak makan buah makan juga. Atau disebabkan apa yer masalah sembelit nih...?..boleh bagi pandangan atau petua tak...

10 comments:

east said...

ooo,,lum baik lagi yek sembelit aiman..klau minum vitagen pun still sembelit ye..hmm,,kesian aiman,,untie xde petua le..tgu pandangan kawan2 yg lain..

Kakzakie said...

Kesiannya....kecik-kecik dah kena sembelit. Kalau dah Dr. kata normal apalah lagi kakak nak kata. Biasanya fibre adalah yg disaran elak sembelit, tapi kalau sayur+buah+air tak jalan baik noor bawa specialist.

MummyEcha said...

cian bila tgk budak2 kena sembelit nie....bab petua nie saya memang x tahu sangat....cuba cr kat internet pasal sembelit nie...

noor said...

ween> vitagen aku bg gek dia minum skrg aku tgh praktikkan mnum yogurt

noor said...

kak zakie,

tq yer bg pandangan..nor pon rasa cam kena g specialist jer kan

noor said...

mummyecha> google n google ek hihihihi...manalah tau kan

LiLy @ MumMyQiStInA said...

salam Noor..

Aiman sama lah cam Qis..
dr umur Qis 10bln dh kena sembelit..skrg nih dh oklah..tp kekdng tu sembelit gak..tp jarang x mcm dulu dh..sampai brp kali jumpa pakar..pernah gak wat operation utk amik tisu montot..tp result semua ok..hrmm..x taulah apa penyebabnye...
tp doktor ada gak bgtau..jgn bg mknan yg berminyak..koz ini slh 1 penyebab sembelit..bykkan minum air masak..& sayur2an..

kesiankan bila tgk anak sembelit..Qis dulu smpi menangis2..tersentuh hati tgk..kekdng kita pon ikut nangis.. ;)

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

farah klu tak berak kakD slalu perah limau sunkis boh dlm botol bg dia minum...TAPI farah tak penah sembelit la...cuma klu dia tak berak...kakD buat mcm tu la...

kak Erna said...

noor..dulu masa kecil anak yang sulung pun sembelit..
selalu gak bawak keklinik..
lepas tu doktor cakap..tak berapa bagus asek makan ubat..
kemudian cuba bagi dia minum jus prune..alhamdulillah..

ainnoraini said...

kesiannye...mesti mcm nak nangis diakan...
kalau mcm tu bwk jumpe dokte...dia lagi pakar...

biasala budak2kan..bukan nak mkn sangat sayur n buahan...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

© Copyright Kantan Merah - Designed by Krafty Palette