Thursday, May 10

Keupayaan seorang anak ...

Sebagai ibu bapa kepada Aiman apa yang dia buat pasti mencuit hati kami berdua. Tak kiralah dalam bentuk apa sekali pun. Bertambah-tambah lagi kes lambat dapat anak. Mahu tak sayangkan. Kiranya apa saja yang aiman boleh buat kami rasa sangat hebat!! kes syok sendiri pun yer jugak nih hihihi!!! ...cover sikit sebagai ibu bapa kitalah orang PERTAMA yang mula menyedari kelebihan anak-anak kan.... 

Masa umur 1 - 2 tahun Aiman dah boleh menghafal ayat, perkataan, nombor-nombor, objek, warna, simbol dan yang nih paling dia suka logo... aku rasa anak aku sangat hebat sebab kira oklah bagi aku umur 2 tahun dah tahu yang asas-asas ni. Bila tunjuk gambar kat buku-buku atau majalah dia boleh sebut apa yang kita tunjuk. Kalau kat paper dia dah boleh tunjuk kat aku huruf-huruf yang dia kenal dan bagitahu apa-apa sahaja..? contohnya iklan air asia. 'ibu aeroplan e - esia...' dan bila kita tanya balik color apa dia boleh jawab merah / red. Itu dah membanggakan aku.

Berbeza bila anak dah masuk skoll. Kat sini kita akan nampak kelebihan dan kekurangan anak kita. Selalu kita tengok macam hebat jerkan. Bila dah bercampur-campur dengan budak yang lain baru kita dapat kenal pasti. 

Hasil dari perkembangan 4 bulan Aiman kat skoll:- (menurut apa yang dikata oleh teacher hana & munira) aku ringkas2 kan ajerlah ni~~~~

* ) Afif Aiman ~~~ dia ok good boy saya suka sebab dia tak nakal. dengar arahan 
    (lega dengar yang baik2  pasal anak)

*) Afif Aiman ~~~ love cleanliness!! ( aku dah agak)

*) Afif Aiman ~~~ dia cakap benda yang penting sajer...macam kurang bercakap dengan yang lain.. 
   ( hmmm aku dah agak dia memang still a bit shy..)

*) Afif Aiman ~~~ dalam klas ok no problem he do it well in class!! suruh praktikkan apa yang di ajar ok bagus. (syukur alhamdulillah)

so masalah bagi anak aku 'kurang bercakap'... tak riuh macam budak lain. Cakap benda penting ajer dah macam 'orang serious' jer aku dengar hhuhuhuu... 

so anyone have a good therapist for this problem....?????






6 comments:

Masya said...

anak saya pun macam tu.. pemalu jumpe orang.. tp kat rumah kepoci jer... kdg2 sebelum keluar rumah siap pesan... nanti org tanya jawab.. jgn malu².. jgn sombong

noor said...

tulah bdk masya. bila kt rumah byk ckpnya. janji dia hepi kt skoll rasa lega sikit

Ween said...

jangan risau,,serious tu aiman punye karektor..yang penting aiman budak yang bijak..bila kita nak jumpe ni aiman??

noor said...

adif ooo adif nk jumpa migu nih xjd pulak..

Kakzakie said...

Pada kakak ini bukan masalah noor... oklah cakap masa perlu aje buat apa cakap kalau tak perlu... biar macam tu daripada bising tak tentu hala..

IntaNBerliaN said...

bagus aiman.. budak baik nih :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

© Copyright Kantan Merah - Designed by Krafty Palette