Tuesday, May 29

Langkah Berjaga-jaga!

Disebabkan badan aku yang bersaiz begini
dengan berat yang begini
langkah berjaga-jaga harus diambil
untuk elak dari penyakit 'DIABETES'
doktor nasihatkan untuk tidak mengambil makanan yang terlalu manis
penyakit bahaya itu boleh datang bila-bila masa sahaja
tanpa kita sedari
biasanya penyakit ini akan mula menyerang pada umur 35 tahun ke atas
jika tidak mengamalkan pemakanan dan aktiviti fizikal yang sihat
lebih lagi kalau background family yang dah ada penyakit ni
tapi bab makan nih memang susah sikit nak elak hihihhi
bila breakfast kadang tu aku suka bedal kuih manis-manis...air manis
bila tengok mak aku menderita sakit kencing manis
aku jadi takut!
mak suruh aku jaga makan jangan jadi macam dia
bila dah kena kebarangkalian untuk pulih sangatlah payah
hanya boleh mengawal jer dengan makan ubat
minta dijauhkanla diri kita semua dari penyakit yang berbahaya ini!!!

mak suruh aku amalkan makan PERIA KATAK..
erkkk rasa buah ni punyalah pahit
tapi disebalik kepahitan tuh tersembunyi banyak khasiatnya
tapi aku bolehlah makan buah peria ni sebab aku ni penggemar sayur
kebetulan kat rumah aku ada pokok ni
pokok yang senang sangat nak hidup
aku campak jer biji terus tumbuh melata
bila buah peria ni masak buahnya kuning dan biji dia color merah ...cantik!
selama ini aku petik buah dia bagi kat neighbour ajer tak makan pun

malam tadi..aku try rebus dan buat sambal gesek
emmmmmmm...... boleh tahan juga!
kata ayah makan mentah-mentah lagi sedap
tapi aku cannot gi hihihihi!!!!



7 comments:

Acik Erna said...

assalam noor..peria katak kegemaran arwah mak acik dulu..dan kini bang yang dah pindah dok seremban tu pulak suka makan.

noor said...

assalam acik.. org tua mmg amalkn mknan yg sebegini kan. kita zmn skrg xbaper suka hihihi tp kena mkn juga utk kesihatan

Kakzakie said...

Noor... kakak sebab jenis suka berulam, peria katak kakak makan tapi mesti dgn sambal belacanlah memang kakak suka. Kalau dah biasa mesti suka sebab pahit dia ada rasa lemak... lagilah pula kruk-krak-kruk-kark rangup tu yg best.

noor said...

KZ: bgs akak amalkn mkn ulam2 ni. org kata bila mkn ulam ni bgs utk lwn penyakit

Afasz said...

sy suka makan ulam....

:D

Ween said...

nak jugek peria katak ni,,tp nak mkn dgn sambal gek..samale kita keturunan kencing manis..takutt

MamaEma said...

kalau ema konpem dah tak makan..huhuhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

© Copyright Kantan Merah - Designed by Krafty Palette