Monday, May 7

masalah sembelit

dari baby sampailah sekarang
Aiman selalu sajer sembelit
bila tengok dia nak meneran tuh
alahaii kesiannya
sampai merah-merah muka dia
bila dah besar ni
kuranglah sikit sembelitnya
tapi tetap ada
ambil masa yang lama untuk membuang
kami dah pun refer kat doktor
dan doktor nasihatkan supaya buat minor operation
besarkan sikit lubang duburnya
untuk senang laluan
aiman buat masa dia bersunat...so 2 dalam 1 lah kiranya
doktor nasihat supaya banyakkan makan serat
untuk senang pembuangan
aku suruh aiman banyakkan minum air masak
makan sayur...dan makan buah juga
tapi faham ajerlahkan dah namanya budak
ada sajer alasannya untuk menolak
nak tanya ada tak petua yang boleh dikongsikan
untuk masalah sembelit ni
aku jadi sayu bila tengok
tiap kali dia nak meneran tu....



lama-lama meneran jadi lembik.....


14 comments:

Kakzakie said...

Kalau anak kakak dulu bagi dragon fruit dan papaya boleh membuat lawas noor. Tapi ada juga yg tak boleh berkesan pada setengah budak.

Kesian memang...

nur anis said...

alahai..kesiannya dia..saya tak tahu pulak petuanya...kalau saya, saya banyak minum air masak..

selalu pagi-pagi saya minum air masak sejuk. buatkan saya rasa nak membuang je..

noor said...

KZ : oooo dragon fruit yer kak..hrus cr blk ni nk try bg mana tau serasi ngan aiman

noor said...

anis tulahkan ni bdk susah btl nk srh minum air msk. naik runsing akak

Atia Adina said...

siannya dia....terseksa nampak....anak2 saya pun sll kene sembelit.....kita tgk pun sedih....berpeluh2 meneran....kdg2 sampai nangis.....pernah saya mintak doktor bg ubat nak srh berak....doktor tak bg sbb takut nnt dia akan bergantung pada ubat....

wahida said...

ya Allah kesiannya saya dgr....tak tau pulak petua apa...

sampai kena buat operation yer...sedihnya baca...

harap ada jalan penyelesaiannya...amin...

Aida78 said...

ala ciannya....

Pokok Manggis Depan Rumah said...

cuba bagi makan pisang..
tak pun betik..
amalkan juga habatus sauda dan madu..
boleh cuba2 akak yea..
sian kat Aiman tu..

Ainul said...

sofa tu cantik.beli kt mana? hehee sori lari tajuk plk ")

Fafau de Craft ( Zana ) said...

mkn buah2an,minum air vitagen,ribena,,itu anak saya laa.. :) cuba la dear..

SumeSakan said...

alahai kesiannya...anak buah saya ada sorang macam nih...dah nak masuk 4 tahun..kesian tengok dia teran tau...kekadang tuh sampai akak ipar sumbat ubat bontot....hmmmmm

@e_da said...

kesian aiman .. sama masalah untie dr kecik camtu.. sampai kena pam.. heheh.. nor bg dia mkn pisang byk2 tak pun minum air byk.. aku kecik dulu mak aku asik sumbat aku pisang je.. sebab setiap kali nak ehem nangis sebab sakit.. heheh

Ckin Kembaq said...

akak, sy nak bagi petua..sebelum makan nasik, bagi dia makan betik..jdikan amalan harian..inshaAllah tak sembelit..takpun bg makan pisang..baik start dari sekarang..sy tau semblit tu perit..huhu mmg kna bgi makan buah..tak makan syur pun tak apa..makan betik tu..sepotong pun jadilah sbb dia masih kanak3.. ^_^ gud luck naa..

Nurul Husna Mohd Hassan said...

ala cian aiman..petua saya tak tahu sangat, tapi cuba bagi aiman makan betik.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

© Copyright Kantan Merah - Designed by Krafty Palette