Tuesday, January 25

Makan sendiri @ bersuap lebih baik

selamat pagi semua..moga ceria-ceria selalu yer..
Aiman sekarang selera untuk makan sudah berkurangan tak macam dulu lagi. Risau juga tapi doktor kata itu biasa. Buat masa ni saya bagi supplement untuk aiman scott's emulsion dan jus kurma. Vitamin belum pernah bagi lagi. Takut nak bagi sebab orang kata bila dah stop badan akan naik mendadak. Bila tengok anak makcik sendiri memang betul. Bila stop vitamin badan naik macam di pam pam.
Dah lah tak berapa nak makan bila makan nak suap sendiri pulak. Bila suap sendiri banyak mana sangatlah yang masuk dalam mulut. Saya lebih suka suapkan dia banyak sikit makannya. Aiman lebih minum susu dari makan nasi. Bila timbang berat..berat tak turun still 12.5 kg..badan makin kurus dan meninggi. Sekarang apa yang saya buat untuk dia makan lebih..makan dalam kereta bila kami nak kuar jalan-jalan.
Ada yang kata makan sendiri lebih baik sebab mereka menggunakan otak untuk berfikir. Di samping itu dapat menguatkan otot-otot tangan.







13 comments:

sha a.s said...

alohh...cutenyer dia...makan ape tu?

ainnoraini said...

biasa la tu budak2 semua nak buat sendiri...tapi byk terbuang dari masuk mulutnye...sabar jer la kann...

JaSSNaNi said...

noor... kalau pernah baca pasal anak2 makan ni... diorang akan suruh anak2 makan sendiri.. sebab boleh melatih anak2.. tapi kena jaga la.. ape yang anak2 makan... cam nani, sejak anak dah pandai pegang sudu.. or jemput kat jari2 tu.. that mean's dia dah bersedia nak makan sendiri.. so kita kena bagi makanan sampingan sebagai penambahan kabor/vit untuk diorang.. eheheh.. cam scott imulsion tu bagos.. sbb boleh hindarkan dari demam dan selsema.. serta anak tak de kahak.. :) ehehe.. kalau nani lak.. amalkan anak2 makan kismis doa.. insyaALLAH.. banyak faedahnye.. :)

sarah-najwan said...

akak pom suka suap sdiri..malas nk sepah2kan rumah sbenarnyer..

tapi betullah sb suap lagi byk mkn..jika mkn sdiri..makannya mcm sebiji2 nasi itu..hehee

whitecappuccino said...

bagi jer dia makan sendiri dan selang seli dgn suapkan dia..sekurang2nya dia makan juga.

noor said...

sha> tengah makan kueh teow sup

kak ain> tulah baper jer masukkn..sabor jerlah kak

nani> nor pun bg kismis gek tuk dia kunyah2. bgs tuk minda kan nani

kak sarah> tu slh satu faktornya kak hihihi sepah..

azieazah said...

Kalu nak ikutkan, selera anak2 ni biasanya bermusim. Tak perlu nak risau sangat pun. Kang kalu dia mintak makan jerrrr... risau plak. hehehe

*Kak Azie suap anak2 semua sejak dari kecil sampai umur 6 tahun. Puas hati, sebab makan sempurna banding suap sendiri.

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

kakD pun suka suap jg..
bab bersepah klu lepa mkn sendiri tu salah 1...

tapi ank kakD memang kakD suap...ank saudara kakD plak dia memang nk suap sendiri...

eT said...

makan suapkan kalo xmo bersepah...
tp budak2 lg suka suap sendiri..sbb dia nk main..huhu

meh join sini..
ada lagi masa lebih kurang 11jam..hehe
http://sukasukimain2.blogspot.com/2011/01/hadiah-fm-dari-abu-dhabi.html

east said...

nor,adif pun cenggitu..makan sdiri main2..tp klau suap dia xnak pulak..so,mkn le sdiri..sepah usah cakaple..

Amy Syaquena said...

ala comelnya dia makan sendiri..

sahromnasrudin said...

cutenya dya..kuey teow sop???? saya ingat laksa td huhuhuhuh

Yasminhamid said...

akak selang selikan.. suap sendiri dan akak suapka.. tapi paham2 je la.. org dah pandai suap sendiri.. mana naknya kita suapkan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

© Copyright Kantan Merah - Designed by Krafty Palette