Thursday, January 13

10 B atasi stres.....

Tengah saya membelek-belek paper untuk di baca tertarik dengan satu artikel ni
Jom Tangani Stres...Amalkan 10B
yerlah semua orang mengalami stres tak kira di mana apa keadaan pun. Ini adalah hakikat sebuah kehidupan yang tak boleh nak kita elakkan.
Mari kita sama-sama amalkan tips mudah ni untuk tangani stres serta merta~

  • Bertenang
  • Bernafas secara dalam
  • Berkata: relakslah
  • Beribadat..berzikir..berdoa
  • Berkongsi perasaan/masalah dengan seseorang
  • Berurut dalam keadaan stres- urut leher, kepala dan bahu..
  • Berehat dan mendengar muzik
  • Beriadah
  • Bersenam
  • Berpikiran positif

Dengan melalkukan kaedah 10B, kesan fizikal stres seperti denyutan jantung laju, marah, rasa gelisah, gementar dan sakit kepala dapat dikurangkan.
Harap dapat membantu kita semua apabila menghadapi stres.
Sumber : Berita Harian







23 comments:

Alin said...

memang tgh stress nih...tunggu bonus tak dpt2 lgi nih...hehehe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

kekdng klu kita stress mmg sukar utk kita kawal keadaan tu..hopelah dgn adanya tips ni dpt menolong kita utk mengawal stress tu.. :)

@e_da said...

tambah 1 lagi.. tatap lah wajah anak yang sedang tidur.. confirm hilang stresss... hehehe

~ayu.oyie.yuna~ said...

Assalamualaikum noor ;)
tq 4 d info..best2..
sgt kena dgn situasi sy skrg..stres2..huhu

JaSSNaNi said...

oooo... kiranya 10B tu berlaku hari2 tau.. tapi kali ni baru tau secara rasminya teknik2 tu.. kalau tak macam tu la rutin kat opis kalau dah masuk noon time.. HEHEHE

sha a.s said...

thnx for da tips! sgt bguna....

hero ensem la~~~

sarah-najwan said...

tenkiu bg info nih..skrg tgh bizi..bole apply..hehe

east said...

tengok muka aiman,kompem terus ilang stress,,kt meja opis letak gambo aiman beso2..hehehe..

east said...

tengok muka aiman,kompem terus ilang stress,,kt meja opis letak gambo aiman beso2..hehehe..

whitecappuccino said...

tima kasih noor!..stress dah nak start kot keje dah makin bertambah hehe

isya said...

macam tau je isya tgh stress juga ni.. ;) thank noor..

ainnoraini said...

stres...bile dpt tahu hubby nk gi outstatian pulakkk..mcm2 hal nk kene urus kt umah tu..

tq noor info ni ilang sket stres kak ain ni..

noor said...

alin> wah best ler dpt bonus nor xder pun huhuhu

lily> hrp gitulah kan

ida> tu sdh pasti lg satukan sayu jer kan bila tgk diaorg titon

ayu> try praktikkan mana tau krg sket rasa stres nya

nani> btl tuh kalau noon time mulalah kan..

kak sarah & sha > try jgn x try hihih

east> hahahhaah besor gedabak

cik nor> lg2 kalau keje bertimbun mmg stres n due date nk cepat

isya> try amalkan tips tuh mana tau kan

kak ain> kalau hubby nk outstation mmg stres huhuhuu rindu satu hal

Ati Masrif said...

info yg menarik!

kita selalu buat yg no.4..hehe

Yasminhamid said...

info yang menarik.. ada yang terbuat.. ada yang tidak...

Gieyana said...

mmg menarik nie..thanks for sharing yer..:D

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

info yg baik skali...tenkiu ya...

nur aisya humaira said...

tips yg bagus ni..:)

Amy Syaquena said...

Wah kalau amy stress dengan mat-mat bangla boleh la amy try nie semua..good info thanks dear..

CIK TOM said...

bagus...cik tom mmg tgh stress skang ni...tnet lembap giler kt tmpt cik tom kursus ni...sob3...

kakyong said...

Noor belum email kakyong details utk customize signature...

nanti emailkan yer
kakyong72@gmail.com

bgtau nak font apa, warna apa. & kalo nak letak imej/gambor/logo ker... kirim sekali gambor tu yer...

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..saya tambahs atu lg..baca al-quran secara istiqamah..insyaAllah hilang stress tue...

Amy Syaquena said...

As'salammualaikum tuan rumah..

Amy bar sempat nak singgah sini, sejak dua menjak nie busys angat..anyway harap tuan rumah sihat -sihat ye..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

© Copyright Kantan Merah - Designed by Krafty Palette